Vårväder!

Idag har vi riktigt underbart vårväder i Göteborg. Helt fantastiskt vad man får energi! Det har varit 0 grader och strålande sol, snön och isen smälter i en väldans fart när det är sånt här väder. Har hört att dem säger att vi ska få en ny köldperiod snart som ska hålla i sig ända till slutet av april (!) och då vet jag inte vad jag tar mig till om jag ska vara ärlig. Älskar som sagt vintern MEN när den hållt på sen i början av november är det inte lika roligt efter ett par månader. Vi på västkusten är inte vana vid flera månader med snö och iskyla - men det är väl kanske bara att vänja sig?

Vet ni vad? Veckan som varit har jag varit superduktig och kommit igång med träningen igen efter ett par månaders uppehåll som varit pga. tråkigheter i familjen. Hade varken ork, lust eller vilja att träna men tillslut inser man att man tappar otroligt mycket energi och styrka utan träning när man tränat mycket innan och går till noll. Så det har blivit både kondition, core, styrka och yoga för min del och jag har varit riktigt nöjd - tills häromdagen. Tillsammans med träningsvärken kom.... Min ständiga förkylning som jag varit utan ett ganska bra tag nu!

Varför kommer den när jag väl sätter igång med träningen? Jag har inte den minsta lust att bli liggandes sjuk och hoppa över en veckas träning nu när jag väl kommit igång igen och älskar det mer än någonsin förr. Jag tänker åka och träna i veckan ändå och hoppas på att det går över - just nu är det bara näsan som är jobbig, halsontet och febern verkar ha försvunnit så förhoppningsvis var det bara någon lätt variant av något. För nu är vi igång! Eller hur?

Köpte fina vita tulpaner i affären förut. Kunde inte stå emot längre. Nu står dem här framför mig i sin plast - dem ska ju stå så en timma ungefär innan man tar av den. Tänk vad fina de ska vara när de slår ut om ett par dagar! VÅRKÄNSLOR - YES. Nu får man göra allt för att få vårkänslor, och jag hoppas som sagt vi kommer ha sol många dagar de närmaste veckorna, för visst har ni också märkt av att det är ljusare ute på dagarna nu?

Denna veckan kanske det är tyst från min sida - har "helvetesveckan" på jobbet. 6 dagars jobb där hela helgen ingår. Det är bara att kämpa på och stå ut, sedan är det ju två sköna veckor framför mig! :-) Kanske skriver något trevligt lite senare, nu ska jag göra lite mat och städa så det är fint och rent inför jobbveckan. Sedan blir det vårt nya nöje ikväll - bingolotto. Idag hoppas jag på vinst! Och jag känner att turen är med mig ;-)


Hit har jag lovat mig själv att åka många gånger i sommar - min mormor och morfar har sin husvagn här - Falkenberg. Förra året blev det en ynka dag - i år blir det många, många fler!

Ökad förbränning

Nu tänkte jag faktiskt ge mig på ett litet träning och hälsa tips till er. Det handlar mycket om förbränning idag och det är väldigt viktigt att ha en bra förbränning så man gör sig av med det man stoppar i sig. Man kan ha låg förbränning - vilket gör att du går upp i vikt bara av att titta på något som är lite onyttigt, och sedan kan du ha hög förbränning . vilket gör att du faktiskt kan unna dig någon godbit eller ett glas vin då och då utan att det direkt skulle lägga sig som fett på kroppen.

Iform.se är en sida jag använder mig utav dagligen, tycker om deras naturliga inställning och normala ideal. Den ger bra inspiration och tidningarna har jag läst mycket då min mamma prenumererade på tidningen ett tag men som alla andra tidningar så är det ju tyvärr samma saker som återkommer hela tiden men i ny tappning så tillslut sa hon upp det. Så nu får hemsidan vara min inspiration istället! :)

Något de skriver om på iform, men även många andra ställen är att dricka ett stort glas vatten direkt när du vaknar på morgonen. När du dricker vatten på fastande mage så kan din ämnesomsättning öka med hela 30% den första timmen enligt forskare på området. Detta motsvarar ca 25 kalorier - vilket betyder att du kan alltså inte bli smal med denna metod, men det är ett sätt att sparka igång förbränningen redan när du stigit upp på morgonen!

Stuider visar också att ju högre puls du har under träningspasset, desto fler kalorier bränner du. Det där med att en rask promenad bränner mer kalorier än en löprunda stämmer alltså inte, då skulle du behöva gå väldigt långt! Du kan fördubbla kaloriförbränningen om du tar en intensiv springtur istället för en lättare joggingrunda. Den intensiva träningen ökar också förbränningen timmarna efteråt, där du bränner ca 20-30% fler kalorier än du hade gjort utan intensiv träning.

Nästa punkt, som låter väldigt kontig i mina öron, och inte speciellt lockande, är nog ändå värd ett försök. Du bränner kalorier när du småfryser, det vet ju alla. Det har studerats i om en kall dusch gör någon skillnad än en varm - och man kom faktiskt fram till att ju kallare vatten desto bättre. Viloämnesomsättningen kan upp till tredubblas under den kalla duschen!

Nu till ett viktigt faktum - FRUKOST. Hoppa aldrig över frukosten! Skippar du en måltid - sjunker förbränningen. Strö gärna rikligt med kanel över gröten eller det du äter, det är bevisat att de ökar förbränningen och är en mycket nyttig krydda. Det sägs också att kaffe ska skjuta igång din förbränning - så tycker du om det, varför inte?

Grönt te sägs ha en positiv inverkan på förbränningen så drick gärna en kanna under dagens lopp för att öka den ytterligare.

Nu till något JAG måste bli bättre på - många, små måltider.
Ju fler, mindre, måltider du äter desto högre blir din förbränning. Detta även om du äter samma mängd kalorier som om du skulle ätit färre måltider men större, konstigt nog. Detta för att varje måltid påverkas kroppens hormonbalans, och ju oftare det sker desto högre blir förbränningen.

Något som höjer din förbränning väldigt mycket i längden - som man inte kanske tror, är daglig aktivitet. Det vill säga att du tar trapporna istället för hissen, resa dig för att hämta något eller stå upp och arbeta.

Till lunch SKA det finnas proteiner på tallriken! Det finns ingen annan faktor som har så stor inverkan på ämnesomsättningen som det animaliska proteinet från kött, fisk och fågel. Minska även mängden kolhydrater och undvik vitt bröd, ris, pasta och godis och kakor och välj istället fullkorn, frukt och grönt. Ju färre snabba kolhydrater du intar, desto bättre blir kroppens blodsockerreglering och däremed kroppens förmåga att bränna fett.

Hallon och vattenmelon sägs, enligt forskare, innehålla enzymer som får kroppen att frigöra mer fett från fettcellerna. Enligt mig är det lätt värt ett försök - älskar både hallon och vattenmelon! :)

Styrketräna! Styrketräning ökar din förbränning, det finns mycket forskning på detta område. Inte nog med att det ökar din förbränning under träningen och timmarna efteråt - det förbättrar även din viloämnesomsättning som gör att du bränner mer kalorier under vila.

Starka kryddor = Mycket positiva! Starka kryddor som chili, pepparot/wasabi eller ingefära har en positiv inverkan på förbränningen och ett plus i kanten är att de faktiskt ökar din mättnadskänsla. Det enda man bör tänka på, som jag inte hade en aning om, är att kroppen vänjer sig så man måste öka kryddmängden med jämna mellanrum om man vill ha fortsatt effekt. Lite extra chili i maten ikväll helt enkelt ;)

Som ni säkert redan vet - Alkohol HÄMMAR fettförbränningen. Gör det alltså till en vana att bara dricka alkohol i rimlig mängd samt vid enstaka, speciella tillfällen!

Kostfibrer hämmar fettupptagningen. Därför är det viktigt att äta kostfibrer dagligen, så att fettförbränningen bromsas, du får en högre mättnadskänsla och fibrerna främjar din matsmältning.

Nu kommer det med värme och kyla igen - sänk värmen hemma så förbränner du fler kalorier.

Och nu till sista punkten; Se till att få MINST 7 timmars sömn varje natt. Jag förespråkar alltid att sömnen är något av det viktigaste för en god hälsa, och här får jag stöd igen. Sömnbrist kan hämma förbränningen och studier visar även att sömnbrist ökar aptiten - främst efter sötsaker och onyttigheter. Orsaken till detta finns i våra hormoner, och hormonbalansen blir förvirrad när den inte får den sömn den behöver. Den i sin tur får kroppen tro att vi saknar energi och vill då ha mat - när vi i själva verket saknar sömn!Det blev ett långt inlägg men hoppas ni tar till er någon av informationen jag nyss gav er. Klicka på länken till iforms hemsida om ni är intresserade av att läsa mer. De har allt om träning, hälsa och massa hälsosamma recept!

Vart är vi på väg?

Ibland undrar jag om Sverige är påväg mot samma bana USA har - ohälsosamma levnadsvanor. Jag vet att andelen överviktiga och feta i Sverige ökar för varje år som går och läste precis en artikel om något jag blev mycket förskräckt över måste jag erkänna.

53 % av männen och 37 % av kvinnorna i Sverige är idag överviktiga. Såg ni första siffran bland män? Alltså, mer än hälften av Sveriges män är överviktiga. Varför är det så? I artikeln menar dem att det är för vi äter mer mat och kalorier än vad vår kropp förbrukar. Och jag tror det är sant. Dels så finns det alldeles för mycket "dåliga" alternativ till mat idag, snabbmaten är högt prisad hos många och man slipper stå i köket en längre stund, man får maten färdig, man tycker inte det är så dyrt - fastän det är mycket dyrare än hemmagjord mat. Detta, i kombination med mycket mindre motion i vardagen gör att kalorier går in i överflöd och inget förbrukas.

Buss, tåg, rulltrappor, spårvagnar, bilar, snabbmatskedjor i varje hörn.. Listan kan göras lång. Vi behöver knappt röra på oss en meter idag - om vi inte känner för det. Online pizza - du får hemleverans, helt perfekt. I mångas ögon. När jag hörde att flera pizzerior i vår kommun börjat med hemkörning blev jag nästan bestört. Nu ska folk inte ens behöva gå utanför dörren längre när de ska köpa sin ohälsosamma mat. Snart kommer det finnas människor även i Sverige som inte kan ta sig ur sin egen lägenhet - precis som vi fått se på hemska dokumentärer från andra länder. Hur långt ska det gå innan någon reagerar?

När jag läser artiklar som den jag nyss läste och går in på detta ämne vill jag bara ändra inriktning helt med jobb och framtid. Jag vill strida för att en förändring måste ske, men jag vet att det bara är mitt önsketänkande och jag skulle inte kunna hjälpa ens en liten, liten minoritet av befolkningen hur mycket jag än ville och försökte. När inte ens filmen super size me verkar ha haft någon vidare effekt - så lär inte mycket ha det.

Vi lever i en frestelsernas värld - allt som är onyttigt lär vi oss är gott. Och tvärtom. Det nyttiga är inte speciellt gott och jag tror mer och mer på att det till viss del är inlärt beteende. Jag skattar mig lycklig hela tiden då jag är född till att älska frukt och grönsaker, jag vet att de som inte är det har det mycket kämpigare än vad jag har det - men man får försöka hitta knep.

Vi får kämpa varje dag med vår lathet - men ge aldrig upp kampen! Sålänge vi fortsätter kämpa och fortsätter tro på en god hälsa och ett välbefinnande - så ska det också komma. Man ser på de människor som sköter sin hälsa och mår bra, även innerst inne - det riktigt lyser och strålar om dem. Det är vackra människor!


Rusar förbi

Hej på er! Hoppas ni står ut med mina få inlägg än sålänge, men mitt nya jobb tar upp en hel del tid och energi av mig. Sen har jag ju kommit igång med träningen denna vecka också så då är dator och tv nästan ett minne blott! Här är det mål uppsatta som sagt, och det olydiga jag gjort hittills i veckan är att äta en kanelbulle hos en brukare i onsdags, men utan lunch så gjorde väl varken kalorierna till eller från - däremot energin och nyttigheterna/onyttigheterna! Haha. Sedan blev det ett glas coca-cola till middagen idag, men jag måste erkänna att det var nog sista glaset med kolsyrad dryck på mycket länge för min del. Jag tål bara inte kolsyra, thats fact. Varför kan jag aldrig inse det fullt ut?

Nåväl, inte är ni här inne för att läsa om mina synder? Lite positiv energi vill ni ju ha såklart, och som vanligt ska jag försöka bjuda er på detta! Eller idag blir det faktiskt ett litet tips och nästan ett tvång ;-)

Snart är redan årets första månad slut. Tiden rusar alltså fram med en väldig fart. Och bara för det är vinter behöver vi inte hålla oss inne och vara rädda för kylan utomhus. Nu i helgen visar dem mer eller mindre sol hela helgen i Västra Götaland, och tror det ska vara ganska fint i resterande delar av landet också. Därför mina vänner, finns ingen ursäkt att inte ta en skön härlig promenad mitt på dagen när solen skiner så du får i dig lite vitaminer, lite solljus som ökar energin och lite frisk luft som får dig att må bättre och bli piggare! Så därför vill jag inte höra att ni inte varit ute och tagit del av solen denna helg, när denna underbara möjlighet nu finns så nära. Själv ska jag ut och ta en lång, härlig promenad med min älskade mamma imorgon har vi bestämt, och jag ska se till att den blir lång! Men det vet jag redan att den blir, hon brukar ju orka mer än mig till och med den hurtiga kvinnan! :-)

Så helgens tips och råd är att UT I SOLEN och öka ditt välbefinnande!


I väntans tider

Ja ni måste nästan hålla med mig om att vi är i väntans tider just nu? Ja, när man haft riktig snö-vinter sedan i november kan man inte annat än att längta till vårens första tecken dagar som dessa när det är grått, regningt och snön smälter bort fortare än man trodde var möjligt. Jag älskar snö och vinter och är glad att jag gör det för märker hur jobbigt vissa tycker det är när vi är inne i denna period så jag känner mig lyckligt lottad. Men samtidigt så älskar jag ju vår och sommar något otroligt och nu börjar vårkänslorna sprudla i kroppen för hjärnan ställer sig in på en underbar tid. Vi kommer säkert få mer snö innan vi kan räkna vintern slut för denna gång, men man kan ändå drömma och längta.

Ett bra sätt att få fram sina vår och sommarkänslor på är att just prata om den. Igårkväll satt jag länge och chattade med en av mina allra bästa vänner och vi pratade om mål vi har inför sommaren, att detta året verkligen ska bli vårt år och ja, bara peppade varandra mer och mer tills känslorna nästan skrek efter sommar NU. Man blir piggare, får mer energi och känner sig gladare i stunder som den, man taggar hela sin kropp och bevisar att det man längtar efter kommer komma och att man inte ska ge upp. Därför är det ett jättebra sätt att pigga upp sig på och skaffa ny energi, att prata om allt roligt man ska hitta på när grönskan och värmen kommer till oss nordbor!
En person som ligger mig väldigt varmt om hjärtat är Ernst Kirchsteiger (och ja, man måste nog själv ha "myset" i sig om man ska tycka om honom och hans person). Jag längtar och hoppas han ska göra ett sommar-program i år också, för ingen kan få mig att älska svensk sommar som han kan. Gå runt barfota, ha mysiga kläder, vara ute vid havet och ja... Han är så harmonisk, lugn och energi-givande att jag inte vet vad! Alla i min familj tycker det är jätteroligt och skrattar lika mycket varje gång det är något om honom och de tittar på mig som att jag inte är riktigt klok. Men iallafall, jag tänkte återge ett av hans citat som jag använder mig av i denna längtans tider;
"Jag vill ha sommar över precis hela kroppen, inte bara doppa tårna i den"Detta citat får iallafall mig att längta ännu mer och får mig att beskriva min känsla väldigt bra. Tänk er när vi ser den första snödroppen... Små, gröna knoppar på träden och körsbärsträd i blom... Tänk när vi kan åka ut till havet och känna saltet blåsa i ansiktet... Barn som skvätter vatten och skriker av förtjusning... Känna solen värma din vinterbleka hud... Tänk när vi kan känna doften av grillat... Kalla öl och skrattande vänner... Eller när vi får årets första fisk på kroken och hoppas den är tillräckligt stor för matlagning... När vi börjar se att vinterhuden är ett minne blott och ansiktet lyser av sommar... När håret bleks naturligt av solens strålar... Tänk när vi kan gå ut i bara sandaler... En tunn, härlig klänning är det enda som behövs... Bikinin blir ens andra vän... Och tänk när det luktar riktig sommar av första sommarregnet mot varm asfalt... Tänk när vi kan sitta ute och äta... Och musiken är vår bästa vän... Vi slipper frysa när vi går hem från en fest en tidig morgon... En glass smakar godare än på mycket länge... Inte ens humlor, getingar och andra kryp gör att vi kan ändra känslan... Nu kommer känslorna sprudlande... Nedräkningen kan börja... Målen kan sättas igång att förverkligas... Jag är taggad till 110%... Är du?Oxveckorna

Ja, nu har de så kallade oxveckorna dragit igång. Ja, alltså det var så man kallade veckorna efter all julledighet förr i tiden eftersom det nu är hela 15 långa veckor kvar till nästa rödmarkerade ledighet i almanackan. Det blir en tuff period för många, det blir mycket jobb, man längtar till våren men får mer snö och ja, ni vet ju själva.

Men, då är det dags att göra något bra utav dessa veckor! Passa på att njuta och slappa när ni är lediga, alla måsten måste faktiskt inte göras varje helg - man går inte under om man låter något vänta till ett senare tillfälle. Umgås, åk iväg och hitta på roliga saker men framför allt - ut, ut, ut i friska luften och få lite dagsljus på er! Det ska jag börja göra regelbundet nu, har varit alldeles för dålig på det nu den senaste tiden, men så har vi haft en så otroligt mörk tid också och nu när det äntligen blivit ljusare borde man ta tillvara på det. Man blir piggare, får mer energi och samtidigt får tid att stressa ner och rensa hjärnan under promenaden.

Men man kan ju ändå inte sluta längta efter varma sommarkvällar... Sköna dopp i havet... Doften av grillat och skratt ifrån vänner... Men den tiden har vi framför oss och vi har något att se fram emot! Jag längtar jättemycket och vet att denna sommaren kommer bli något alldeles extra. Jag har lovat mig själv att 2011 ska bli mitt år, det ska bli ett bra år eftersom 2010 var det värsta i mitt liv so far. Man måste kunna blicka framåt, se något gott i allting och hinna njuta. Se en stund på de härliga bilderna jag slängt in här nedanför, och dröm om hur din sommar ska bli... Fick ett tips på hur man ska klara oxveckorna som jag tyckte var lite roligt faktiskt;

Hitta din inre sommar!
Det finns inte mycket som slår en riktig, svensk sommar när den är som bäst!


Rensa är bra

Vet ni vad? Att rensa hjärnan är ju ett jättebra sätt att varva ner och få ur sig lite negativ energi som ligger och spökar. Men det är faktiskt bra att rensa överallt i sitt liv, både bland vänner och bland saker man äger.

Att rensa bland vänner kan låta lite hemskt, men det är något alla borde göra minst en gång per år för att inte utsätta sig själv för negativ stress och energi. Alltså, vem har inte varit med om en vän som stjäl mer energi av dig än du får av personen? En person som det negativa överväger det positiva varje gång. Någon som du vet att du kan störa dig på men fortsätter umgås för att ni varit vänner så länge eller för andra orsaker som egentligen bara är dumma bortförklaringar. Människor kommer och går i ens liv, de kan även komma tillbaka, men det är lätt att växa ifrån en person för man förändras livet ut. Så därför är det bra att rensa bland sina vänner, och vilken tur man har om man inte behöver rensa bort någon :-)

Sedan är det ju det där med att rensa bland sina ägodelar. Man blir mer stressad, det skapar mer negativ energi ifall man spar på saker som är totalt onödiga och ifall man bor i en röra. Visst, det finns en del som trivs att bo i en röra, men det är en ganska liten minoritet som verkligen mår bra utav det. Så därför, sätt igång att rensa! Bort bort bort men onödiga saker som sparas "bara för att". Man sparar på otroligt mycket saker som man tror kan komma till användning senare men som ligger i flera år och tar upp plats åt saker som bättre hade passat där. Jag känner mig lättad när jag fått städa undan en massa saker som aldrig används, men det tar emot att slänga så mitt förråd fylls ofta på ganska fort. Men jag försöker, och jag blir bättre på att slänga, för jag vet att en ägodel är alltid bara en sak, det är något man kan skaffa nytt. Ens liv och ens mentala hälsa kan man inte skaffa nytt om de skulle gå sönder - med andra ord är det bättre att satsa på sin hälsa än att tänka på sina ägodelar man tror att man behöver längre fram i livet. Ofta så kommer nya saker man hellre vill ha sedan ändå, och då slängs saken som legat och väntat i flera år, till ingen nytta.

Man ska också ha i åtanke att man inte alls vet när ens liv tar slut, och leva lite grann för dagen. Det är en av mina stora svårigheter och jag kämpar med det varje dag, jag är en mycket organiserad och planerande människa, som behöver leva mycket mer för dagen och ta tillvara på nuet. Men, som ni läste nyss, det är något jag kämpar och jobbar med hela tiden, för det är enda sättet man kan arbeta upp så man blir bättre på det! Att leva lite för dagen är inte att spendera alla pengar, festa eller ha kul varje dag osv utan att tänka på att man ska må bra i det man gör, trivas med sitt liv och förändra det som behöver förändras. Det kan vara svårt, man får ta små, små, steg men har man inte brottom så ordnar det sig och positiv energi kommer till en. Sedan min morbror gick bort i oktober ökade min "leva-för-dagen" egenskap ganska mycket, när unga människor dör inser man att livet kan bli alldeles för kort för att kastas bort på negativa saker. Jag vill ha upplevt så mycket, hunnit träffa så mycket olika människor och veta att jag mått bra större delen av mitt liv. Känner man att man mått dåligt större delen av sitt liv är det verkligen dags att tänka om - Gå vidare och förändra sin livsstil! Det går, och det finns stöttning och hjälp att få.


Samma blogg - nya möjligheter

Hej igen alla glada! Tänk vad många besökare jag tappat, men oj vad många jag fick med mig på bloggen ChristmasCarol, men nu är ju den färdig för säsongen och vi går mot ljusare tider, varmare årstid och lata dagar. Nu har jag alltså ändrat bloggen efter många funderingar fram och tillbaka. Jag ville fortsätta skriva, älskar ju att skriva men det här med blogg och skriva offentligt kan kännas lite underligt ibland men jag gör ytterligare ett försök! Så jag valde att använda mig av det jag älskar mest i livet och strävar efter mest, nämligen

Lycka och välbefinnande

Alla människor kan uppleva lycka och välbefinnande. Oavsett om du är gammal eller ung, man eller kvinna, rik eller fattig... Ja ni förstår. Det finns många människor som inte tror att alla kan uppleva detta, och det vill jag motbevisa! Det är så hemskt och tråkigt att det finns depressioner och negativa tankar i sådan stor utsträckning i vår värld i dag, och många gånger önskar jag att jag kunde blåsa bort allt på en gång men så enkelt är det ju dessvärre inte! Därför får jag göra det bästa jag kan och ni göra det bästa ni kan så kan vi iallafall förändra för dem i vår omgivning och dem vi träffar. Ett leende kan förändra en persons dag, och jag har för vana att alltid le mot folk som jag möter ute men det är många som är väldigt dåliga på den enkla saken.

Jag kanske ska berätta om mina framtidsdrömmar lite så ni vet varför jag är så flummig och inne på just detta ämne. Jag har alltid vetat att jag vill och ska arbeta med människor och för att hjälpa människor till en bättre vardag. Har utbildat mig på högskolan inom psykiatri där en del kriminologi och socialt arbete ingick. Just nu har jag fått anställning inom funktionshinderenheten i min kommun där jag kommer arbeta med massor av olika människor då jag är heltids-vikarie och får massvis med erfarenhet från olika arbetsplatser! Vad jag vill helst av allt är att bli Terapeut och arbeta med ätstörningar. Det är mitt mål! :-)


RSS 2.0