Ökad förbränning

Nu tänkte jag faktiskt ge mig på ett litet träning och hälsa tips till er. Det handlar mycket om förbränning idag och det är väldigt viktigt att ha en bra förbränning så man gör sig av med det man stoppar i sig. Man kan ha låg förbränning - vilket gör att du går upp i vikt bara av att titta på något som är lite onyttigt, och sedan kan du ha hög förbränning . vilket gör att du faktiskt kan unna dig någon godbit eller ett glas vin då och då utan att det direkt skulle lägga sig som fett på kroppen.

Iform.se är en sida jag använder mig utav dagligen, tycker om deras naturliga inställning och normala ideal. Den ger bra inspiration och tidningarna har jag läst mycket då min mamma prenumererade på tidningen ett tag men som alla andra tidningar så är det ju tyvärr samma saker som återkommer hela tiden men i ny tappning så tillslut sa hon upp det. Så nu får hemsidan vara min inspiration istället! :)

Något de skriver om på iform, men även många andra ställen är att dricka ett stort glas vatten direkt när du vaknar på morgonen. När du dricker vatten på fastande mage så kan din ämnesomsättning öka med hela 30% den första timmen enligt forskare på området. Detta motsvarar ca 25 kalorier - vilket betyder att du kan alltså inte bli smal med denna metod, men det är ett sätt att sparka igång förbränningen redan när du stigit upp på morgonen!

Stuider visar också att ju högre puls du har under träningspasset, desto fler kalorier bränner du. Det där med att en rask promenad bränner mer kalorier än en löprunda stämmer alltså inte, då skulle du behöva gå väldigt långt! Du kan fördubbla kaloriförbränningen om du tar en intensiv springtur istället för en lättare joggingrunda. Den intensiva träningen ökar också förbränningen timmarna efteråt, där du bränner ca 20-30% fler kalorier än du hade gjort utan intensiv träning.

Nästa punkt, som låter väldigt kontig i mina öron, och inte speciellt lockande, är nog ändå värd ett försök. Du bränner kalorier när du småfryser, det vet ju alla. Det har studerats i om en kall dusch gör någon skillnad än en varm - och man kom faktiskt fram till att ju kallare vatten desto bättre. Viloämnesomsättningen kan upp till tredubblas under den kalla duschen!

Nu till ett viktigt faktum - FRUKOST. Hoppa aldrig över frukosten! Skippar du en måltid - sjunker förbränningen. Strö gärna rikligt med kanel över gröten eller det du äter, det är bevisat att de ökar förbränningen och är en mycket nyttig krydda. Det sägs också att kaffe ska skjuta igång din förbränning - så tycker du om det, varför inte?

Grönt te sägs ha en positiv inverkan på förbränningen så drick gärna en kanna under dagens lopp för att öka den ytterligare.

Nu till något JAG måste bli bättre på - många, små måltider.
Ju fler, mindre, måltider du äter desto högre blir din förbränning. Detta även om du äter samma mängd kalorier som om du skulle ätit färre måltider men större, konstigt nog. Detta för att varje måltid påverkas kroppens hormonbalans, och ju oftare det sker desto högre blir förbränningen.

Något som höjer din förbränning väldigt mycket i längden - som man inte kanske tror, är daglig aktivitet. Det vill säga att du tar trapporna istället för hissen, resa dig för att hämta något eller stå upp och arbeta.

Till lunch SKA det finnas proteiner på tallriken! Det finns ingen annan faktor som har så stor inverkan på ämnesomsättningen som det animaliska proteinet från kött, fisk och fågel. Minska även mängden kolhydrater och undvik vitt bröd, ris, pasta och godis och kakor och välj istället fullkorn, frukt och grönt. Ju färre snabba kolhydrater du intar, desto bättre blir kroppens blodsockerreglering och däremed kroppens förmåga att bränna fett.

Hallon och vattenmelon sägs, enligt forskare, innehålla enzymer som får kroppen att frigöra mer fett från fettcellerna. Enligt mig är det lätt värt ett försök - älskar både hallon och vattenmelon! :)

Styrketräna! Styrketräning ökar din förbränning, det finns mycket forskning på detta område. Inte nog med att det ökar din förbränning under träningen och timmarna efteråt - det förbättrar även din viloämnesomsättning som gör att du bränner mer kalorier under vila.

Starka kryddor = Mycket positiva! Starka kryddor som chili, pepparot/wasabi eller ingefära har en positiv inverkan på förbränningen och ett plus i kanten är att de faktiskt ökar din mättnadskänsla. Det enda man bör tänka på, som jag inte hade en aning om, är att kroppen vänjer sig så man måste öka kryddmängden med jämna mellanrum om man vill ha fortsatt effekt. Lite extra chili i maten ikväll helt enkelt ;)

Som ni säkert redan vet - Alkohol HÄMMAR fettförbränningen. Gör det alltså till en vana att bara dricka alkohol i rimlig mängd samt vid enstaka, speciella tillfällen!

Kostfibrer hämmar fettupptagningen. Därför är det viktigt att äta kostfibrer dagligen, så att fettförbränningen bromsas, du får en högre mättnadskänsla och fibrerna främjar din matsmältning.

Nu kommer det med värme och kyla igen - sänk värmen hemma så förbränner du fler kalorier.

Och nu till sista punkten; Se till att få MINST 7 timmars sömn varje natt. Jag förespråkar alltid att sömnen är något av det viktigaste för en god hälsa, och här får jag stöd igen. Sömnbrist kan hämma förbränningen och studier visar även att sömnbrist ökar aptiten - främst efter sötsaker och onyttigheter. Orsaken till detta finns i våra hormoner, och hormonbalansen blir förvirrad när den inte får den sömn den behöver. Den i sin tur får kroppen tro att vi saknar energi och vill då ha mat - när vi i själva verket saknar sömn!Det blev ett långt inlägg men hoppas ni tar till er någon av informationen jag nyss gav er. Klicka på länken till iforms hemsida om ni är intresserade av att läsa mer. De har allt om träning, hälsa och massa hälsosamma recept!

Kommentarer
Postat av: Jennie

Jättebra inlägg :)Jag tar faktiskt alltid ett glas vatten det första jag gör på morgonen, är alltid så törstig och det är ju så uppfriskande. Kul att läsa att det är bra att göra det med :)

2011-01-24 @ 18:03:26
URL: http://uniqueangel.blogg.se/
Postat av: Jennie

Känn dig inte som en tjatkärring! det är dina ord som peppar mig jättemycket :) och det är tråkigt att inte fler än du kommenterar, men jag är så glad att du gör det iaf :)ska tänka på det där med situpsen. Jag gör säkert fel, för jag gör korta snabba mot knäna liksom..ska försöka göra dom långsammare nästa gång o tänka på det du sa :)kram!

2011-01-25 @ 18:48:29
URL: http://uniqueangel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0