16 Tips



16 sätt att äta – och må – bättre

Ät bättre – må bättre. Tips för bättre matvanor.
Syns det vad du äter? Med bättre matvanor kommer du både att se bättre ut och må bättre.
Foto: stefan mattsson

Frukost på stående fot, lunch på närmaste snabbmatställe och middagen... en hög med mackor eller en pizza.
Här är 16 tips för att få bättre matvanor:

1. Hoppa inte över frukosten! Sätt dig ner och ät en bra frukost i lugn och ro, du kommer att känna dig piggare och full av energi resten av dagen. Om du inte är sugen på frukost så kommer du att bli det om du låter bli att äta de tre sista vakna timmarna.

2. Ät rött och orange. Mat med de här färgerna ger dig bra påfyllning av många olika mineraler och vitaminer.

3. När snacksimpulsen slår till, hejda dig och tänk efter om du verkligen är hungrig.

4. Se till att få i dig kalcium minst tre gånger per dag, till exempel mjölk, yoghurt eller keso.

5. Drick mycket vatten! 8–10 glas per dag är bra.

6. Lägg till lite grönt ett par gånger per dag. Det gröna gör att du får i dig vitaminer som du inte får från lila, röda och orangea frukter och grönsaker. Ät broccoli, gröna bönor, sparris, grön paprika eller spenat.

7. Om du dricker lightläsk – gör en överenskommelse med dig själv. Innan du dricker läsken så se till att dricka ett rejält glas vatten.

8. Om du gillar "skräpmat" och äter det minst en gång om dagen, börja byta ut mot något nyttigare en dag i veckan. Efter en vecka byter du ut skräpet mot något nyttigare två dagar. Fortsätt så tills du är nere i en dag i veckan, eller ännu hellre: en gång i månaden.

9. Om du blir akut hungrig på något onyttigt så ta en kort promenad. Innan du är tillbaka hemma har du förhoppningsvis kommit över suget.

10. Om du är på restaurang och är kanonsugen på något kaloririkt så be att få den rätten i förrättsstorlek och ät något nyttigare till huvudrätt.

11. Ät tills du inte är hungrig längre, inte tills du är proppmätt!

12. Se till att ha en skål med grönsaksstavar i kylen om du blir sugen på något. På det här sättet får du i dig bra med frukt och grönsaker och du undviker att råka slita upp en chipspåse av bara farten.

13. Släpp inte in chips eller andra fettbomber hemma.

14. Dubbla fruktintaget. De flesta äter bara hälften så mycket frukt som de borde.

15. Det behövs bara 75–100 kalorier för att sötsuget ska försvinna. Ta favoritchokladkakan och dela upp i små bitar och frys in alla utom en. På så sätt har du något nära till hands nästa gång du får ett akut sötbehov.

16. Fall inte för fettfrifrosseriet! Bara för att något är fettfritt betyder det inte att det inte är fullproppat med sockerkalorier.

Källa: ediets.com

 

Hittade dessa 16 tipsen när jag var ute på aftonbladet och kollade lite nyheter och så. Tyckte dem var riktigt bra, dem flesta iallfall! Många av dessa punkter känner jag ju redan till och försöker följa sådär någorlunda, då jag har turen som älskar frukt och grönt så brukar det inte gå så stor nöd på mig med det intaget. Men, däremot tycker jag det är förjävligt att det är så himla dyrt med frukt och grönsaker nuförtiden, det är alltså billigare att köpa godis eller annat snacks än att köpa frukt och så. Fast bättre nu på sommaren när det finns svenska råvaror att köpa :) Hoppas ni gillar tipsen, för det gör jag!

 

Love / Cissi


Kommentarer
Postat av: Jennie

Superbra tips! va glad jag blir =)

2009-06-16 @ 13:01:57
URL: http://uniqueangel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0